Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Haltartási tippek

 

Ha új akváriumot üzemelünk be, tartsuk be a betelepítés lépéseit:

 1. Tervezzük meg, hogy - a helytől és pénztárcánktól függően - mekkora medencét szándékoztuk beállítani. Lehetőleg ne kezdjünk kicsi, 10-15 literes akváriummal! Fontos tudni, hogy minél nagyobb agy akvárium, annál kevesebb munka van vele, könnyebb a gondozása és nem utolsó sorban sokkal látványosabb. Az ajánlott legkisebb méret a 30 literes.
 2. Készítsük el hozzá a megfelelő állványzatot vagy asztalt. Sohase tegyük íróasztalra vagy hajlékony fali polcra, mert ez könnyen üvegtöréshez és vízkárhoz vezethet. Nagyobb (100 liter feletti) akváriumhoz készítsünk zárt szelvényből vagy bútorlapból állványt. Ma már több cég forgalmaz komplett akváriumot beépítet világítással és a medence alá való bútorral együtt. Ezek megbízható és dekoratív megoldások.
 3. Az akvárium üvegének vastagsága függ az akvárium méretétől. Ajánlott értékek: 15 literig 3 mm, 30 literig 4 mm, 50 literig 5 mm, 120 literig 6 mm, 300 literig 8 mm. 500 literig 10 mm. Természetesen, ha magasabb az akvárium a szokásosnál, akkor egy mérettel vastagabb üveget célszerű használni. Ez azt jelenti például, hogy egy olyan 300 literes akvárium esetén, amelynek magassága 60-65 cm, már a 10 mm-es üveg a célszerű.
 4. Az akvárium alá tegyünk valamilyen rugalmas anyagot (hungarocell, polifoam, kartonplast), amely felveszi a tartó polc esetleges egyenetlenségeit. Ne legyen semmilyen kiálló szög vagy csavarfej. Ha lehet, az akvárium az egész felületén feküdjön fel, ne lógjanak le a szélei.
 5. Az első nap csak az akváriumot tegyük a helyére, helyezzük bele a kimosott talajt és töltsük fel fokozatosan vízzel.
 6. Indítsuk be a szellőztetést és hagyjuk járni 1-2 napig. Kis akvárium esetén csak egy szivacsszűrőt használjunk. Kezelése egyszerű, könnyen tisztítható és nem foglal nagy helyet, 50 literes mérettől ajánlott a motoros szűrő használata, amelynek teljesítményét mindig az akvárium méreteihez kell igazítani. Ha motoros szűrőnk van, akkor azt is működtessük. A szűrő, fűtő- és levegőztető berendezések állandó üzemre készültek. Ne kapcsoljuk ki éjszakára, inkább csendesebb típusokat válasszunk.
 7. Ezután telepíthetjük be a vízinövényeket. Ha lehet, olyan egyszerű növényeket válasszunk, amelyekhez elegendő világítást tudunk biztosítani. Afrikai sügérek mellé, kemény vízbe, vagy ha kevés a fény az akváriumban Anubiasokat válasszunk. Az új akváriumban is biztosítani kell a növények számára a szükséges tápanyagokat. Ezeket vagy a talajba építjük be, vagy oldat formájában adagoljuk a vízhez. Oldatot olyan növényekhez alkalmazzunk, amelyek a tápanyagot leveleiken keresztül veszik fel, mint például a különféle hínárok.
 8. Csak a már minimum egy hete üzemelő akváriumba vegyünk halakat. Legalább ennyi idő kell ahhoz, hogy a megfelelő baktériumflóra kialakuljon. Sok gondot kerülhetünk el, ha kivárjuk a megfelelő időt.
 9. Az akvárium méretének és típusának megfelelően válogassuk a halakat. Ha még sohasem volt akváriumunk, akkor egyszerű halakkal kezdjünk, ne vegyük meg azonnal a legdrágább, legigényesebb, legnagyobb halakat. Kezdőknek ajánlottak — a vegyes akváriumba való — elevenszőlő halak (pl. szifó, guppi, platti), kis testű pontylazacok (pl. lángvörös pontylazac, neonhal, izzófényű pontylazac), és a páncélosharcsák. A speciális feltételeket megkívánó diszkoszhalat, a növényevő tányérlazacokat és a félsós vizet igénylő halakat (pl. lövőhal) hagyjuk későbbre.
 10. Figyeljünk a halak megfelelő társítására. Ne tegyünk ragadozó vagy csipkelődő halak mellé békés, nagy úszójú halakat. Kisméretű akváriumba ne telepítsünk nagyra növő halakat még akkor se, ha az ivadékok "olyan aranyosak".
 11. A vízzavarosodás és az algásodás egyik oka szokott lenni a helytelen túletetés. Csak annyit etessünk, amennyi néhány perc alatt elfogy!
 12. Ha lehet, díszakvárium esetén, nagy gondot fordítsunk az élő eleségek (tubifex, szúnyoglárva, vízibolha) tisztaságára, sűrű hálón mossuk át hideg vízzel. a tubifexet néhány napig pihentethetjük is. Velük számtalan parazita hurcolható be az akváriumba (piócák, planáriák, betegségek kórokozói). Inkább a jó minőségű száraz vagy fagyasztott eleségeket részesítsük előnyben. A fagyasztott táplálékok széles skálája kapható ma már a különböző méretű, igényű és típusú halak számára. Kisebb testű halak szívesen fogyasztják a fagyasztott ciklopszot főeleségként is, míg a nagyobb testűeknek fagyasztott szúnyoglárvát adhatunk.
 13. Végezzünk rendszeres, legalább kéthetenkénti, vízcserét, amelynek során az akvárium vizének egynegyedét friss, azonos hőmérsékletű vízre cseréljük. Nem elegendő és a halak számára veszélyes is, ha csak az elpárolgott vizet pótoljuk csapvízzel. Ilyenkor az akváriumvíz néhány hónap alatt jelentős mértékben felkeményedhet, és több hal "rejtélyes" pusztulásához vezethet.
 14. Ha tehetjük, mérjük legalább havonta egyszer az akvárium vizének két legalapvetőbb pataméterét, a keménységét és a kémhatást. Egy általános (vegyes) akváriumban ezeknek az értékeknek 10-20 nk° és 6,5-7,5 pH közöttinek kell lenniük. Ha az eltérés jelentős, forduljunk szakemberhez. Ha egy kicsit odafigyelünk, akkor sok örömünk lesz benne.


Read more: http://diszhal.info/cikkek/uj_akvarium_berendezese.php#ixzz1CPwD94rc

 

  
 
 
 
 
 
 

 

Képgaléria


Utolsó kép


Facebook


Archívum

Naptár
<< Október / 2018 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 29437
Hónap: 405
Nap: 11